Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο πολιτισμός του πνεύματος φάρμακο στην καθολική κρίση


Η βαθιά κρίση δίκαια θα έλεγε κανείς ότι δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Κρίση για παράδειγμα διέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου, οι θεσμοί, ακόμα και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Στην κοινωνία μας πολλοί είναι οι πολίτες που πιστεύουν ότι η πηγή του κακού γι’ αυτή την πολυεπίπεδη κρίση είναι η προβληματική μας οικονομία.

Tι θα πρέπει όμως να γίνει στο δεδομένο αυτό σκηνικό ώστε να μην εκλείψει η παραγωγή πολιτισμού ;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι είμαστε η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, τόσο με την στενή όσο και την ευρεία έννοια του όρου, και δεν πιστεύω πως η άποψη αυτή απέχει από την πραγματικότητα. Όλοι είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των προγόνων μας στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι, μεσούσης της κρίσης η παραγωγή πολιτισμού είναι εφικτή;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο πολιτισμός. Ο πολιτισμός με την γενικότερη έννοια του όρου σημαίνει πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πολιτισμός σημαίνει ας πούμε η κατασκευή μεγάλων διαχρονικά έργων που θα δείχνουν στις επόμενες γενιές το μεγαλείο και την κουλτούρα όσων έζησαν την δεδομένη χρονική περίοδο της ιστορίας. Εντυπωσιακά δημόσια κτίρια, κομψά έργα τέχνης και πολλά άλλα έργα ανάλογης λαμπρότητας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό πολιτισμός. Δείγμα πολιτισμού αποτελεί και η υψηλού επιπέδου παιδεία, καλλιέργεια και παραγωγή κουλτούρας, ανάταξη της συμπεριφοράς των μεταξύ μας σχέσεων.

Αν λοιπόν εστιάσουμε στο πρώτο καταλαβαίνει αμέσως κάποιος ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό χρειάζεται να δαπανηθούν τεράστια χρηματικά ποσά. Με δεδομένο τα πτωχευμένα κρατικά μας ταμεία κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μην τα αποκλείσουμε τελείως.

Κάτι τέτοιο θα  μπορούσε να γίνει από ιδιώτες που έχουν την θέληση, το μεράκι και φυσικά την οικονομική άνεση ώστε να σταθούν αρωγοί σε τέτοιου είδους έργα π.χ. Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πολλοί είναι οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, καλό θα ήταν λοιπόν αυτούς τους Έλληνες να τους αναζητήσουμε και να τους πείσουμε να επενδύσουν στην πατρίδα τους για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Ένας άλλος τρόπος θα μπορούσε να ήταν οι τοπικές κοινωνίες να δώσουν κίνητρα στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα και αυτά σε συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού να συνδράμουν στην ανάδειξη του τόπου τους.

Προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η παραγωγή πολιτισμού σε μία κοινωνία δεν εξαρτάται απόλυτα από το οικονομικό
status αυτής. Πολιτισμός που ανάγει σε ύψιστη αξία την οικονομική του πρόοδο καταντά υλιστικό και απάνθρωπο δημιούργημα. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα η χώρα μας βάλλεται απάνθρωπα. Έχουμε ανάγει την οικονομική εξέλιξη σε πρωταρχικό παράγοντα πολιτισμού. Είναι καιρός τώρα που κινδυνεύουμε να χάσουμε ως λαός την κουλτούρα και τις αξίες μας, και έχουμε προβεί σ’ έναν άκριτο εισαγόμενο μιμητισμό τελείως διαφορετικό από την δική μας κοσμοθεωρία, να επανέλθουμε στα πρότυπα που εμείς δώσαμε στην ανθρωπότητα.

Η αγάπη μας για τον πολιτισμό δεν αποδεικνύεται μόνο με τον θαυμασμό των υλικών επιτευγμάτων των προγόνων μας, αλλά και με την οικείωση των αξιών που κληρονομήσαμε από αυτούς όπως, η δημοκρατία, η ελευθερία, η πίστη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Επιπλέον πιστεύω ότι στις μέρες μας δείγμα πολιτισμού είναι και η καλλιέργεια εννοιών όπως, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, και η συνδρομή στους διπλανούς. Αν ανατρέξουμε στις αρχές της θρησκείας μας θα δούμε ότι οι Γραφές μας δίνουν τέτοια παραδείγματα. Οι δύο χιτώνες που καλούμαστε να δώσουμε τον έναν για την ανακούφιση του διπλανού.

Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε ως κοινωνία είναι να αρχίσουμε επιτέλους να παράγουμε πολιτισμό ο οποίος να στηρίζεται σε ηθικές βάσεις, 

Πως θα το καταφέρουμε αυτό;

 Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αναρωτηθούμε αν υπάρχει ο πολιτισμός μέσα μας. Αν δηλαδή ο καθένας μας με την συμπεριφορά και τις πράξεις του πρεσβεύει τον πολιτισμό απέναντι στο ανομοιογενές κοινωνικό σύνολο που ζούμε.

Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία και να τιμήσουμε τον τίτλο της χώρας που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον κόσμο.


Η υπόθεση πολιτισμού πρέπει να ξαναγίνει βασική προτεραιότητα στη κοινωνία. Είναι ο δρόμος επικοινωνίας με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Η ενασχόληση λοιπόν με τον πολιτισμό σημαίνει ότι η μοίρα μας βρίσκεται μόνο στα δικά μας χέρια.